Manuel Fraga, al carrer.

Autor: Ferrer.

Despres de dotze anys de govern pepero en Valencia, el Partido Popular (PP) pot trobar-se al final d’ un cicle. El president de Coalicio Valenciana (CV) Joan Garcia Sentandreu vaticina que en Valencia es pot repetir lo de Galicia, a on l’ inclit mandatari Manuel Fraga es va quedar a un sol escany de la majoria absoluta i pergue la presidencia, a l’ unir-se contra ell tant els socialistes com els nacionalistes de Bloc Nacionaliste Gallec (BNG).

Que haguera donat Fraga per tindre un partit frontiça sobre el que recolzar-se per a perpetuar-se en el poder. Pero el PP estava sol. Algo semblant va ocorrer tambe en Balears en 1999. El Partido Popular no va atenyer la majoria absoluta i al final es cre* un un pentapartit que es feu en el poder en ses illes (Partit Socialiste de les Illes Balears, Partit Socialiste de Mallorca, Esquerra Unida, Els Verts i Unio Mallorquina). Tots units contra el PP.

El PP juga en foc. Vol amalgamar a tota la dreta en un sol bloc, des de la moderada fins a l’ extrema passant per la democristiana, lliberal o regionalista. I per a aixo s’ ha dedicat a triturar als partits de dreta en els que ha pactat (Partit Nacionaliste Vasc (PNV), Partit Aragones Regionaliste (PAR), Partit Regionaliste Cantabro (PRC), Unio Valenciana (UV)...) Esta estrategia equivocada i suicida ha abocat al PP a trobar-se absolutament sol.

En atres paraules, el PP o trau majoria absoluta o no governa. Perque en que es quede a un sol escany de l’ absoluta, tots els demes partits s’ uniran contra ell per a impedir que governe, com pass* en Galicia o Balears. En el nou Estatut Catalano-Valenci*, les Corts Valencianes es compondran de 99 diputats. L’ absoluta ne son 50. I despres de 12 anys de desgast, de corrupcio i de lluites internes el PP ni de conya podra atenyer eixa sifra.

¿Que passar* llavors? Com Sentandreu, tambe Eliseu Climent parla d’ “eleccions a la gallega” i apela a l’ unitat de PSPV, Entesa, BNC i ERPC per a desbancar al PP. Si volem impedir un tetrapartit de socialistes, comunistes, nacionalistes catalans, ecologistes, feministes, rojos cremaesglesies, okupes i demes flora i fauna sols mos resta una sola opcio: que Coalicio supere la barrera del 5% i tinga la clau de la governabilitat en les Corts.