Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar
Página 4 de 4 PrimerPrimer ... 234
Resultados 46 al 52 de 52
Like Tree26Me gusta.

Tema: Interessant artícul

 1. #46
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  En eso tienes razón pero parece que se están inventando diferentes formas de estado federal, que si asimétrico, que si cooperativo, etc... últimamente he oído algunas versiones por los medios de prensa.

 2. #47
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  L´editorial de la revista Rogle (nº 132, setembre 2017) és molt aclaridor, mereix la pena llegir-lo.

  'Madrilona' nos afona

  L’HO / ROGLE.- ¿Qué nos passa als valencians? Es una pregunta que sol oir-se a sovint fent relacio a la nostra actitut colectiva com a poble davant els continus desprecis a la nostra llengua i identitat o l’injust espoli economic que patim.

  Uns atres pobles, en circumstancies similars, reaccionen i s’unixen en la defensa dels seus interessos. Ahi estan catalans i vascs, o, en l’ambit internacional, escocesos o flamencs, entre molts atres. ¿Per qué el poble valencià no actua de manera similar? Vejam-ho.

  Per un costat estan els qui no entenen que continuem “ofrenant glories a Espanya” tenint en conte el tracte que rebem, i hem rebut a lo llarc dels ultims segles fora quin fora el model d’Estat o el govern establit en Madrit. Des de la Guerra de Successio, la pressio ha segut constant per a provincianisar-nos, per a que assumim que no som mes que una provincia espanyola i que la nostra espanyolitat s’imponga a la nostra valenciania, reduida a un sentiment folkloric. L’evidencia d’este fet, aixina com, des del punt de vista purament economic, la de que la nostra generosa i lleal aportacio no se veu, no ya recompensada, sino ni tan sols agraida, fa que molts se desesperen davant d’una societat desnaturalisada que no reacciona.

  Per un atre costat estan els qui no entenen que hi haja qui se dedique a “ofrenar glories a Catalunya” tenint en conte l’actitut que, des del nacionalisme catala, es manté cap als valencians. En Catalunya duen un sigle llarc utilisant la seua influencia politica i el seu potencial economic per a immiscuir-se en assunts interns valencians. La llengua que parlem en Valencia l’hem de decidir els valencians, i els catalans haurien de respectar-ho sense interferir en forma de subvencions, patrocini a quintacolumnistes o repetidors illegals de televisio. Porten invertits millons i millons d’euros en destruir la nostra llengua i la nostra personalitat i en difondre internacionalment l’idea de que Valencia es poc mes que una colonia catalana.

  L’evidencia de tot aço fa que molts s’exasperen al vore que el poble valencià, indiferent, se deixa fer sense rebelar-se.

  I lo habitual es que els qui astralegen contra Espanya justifiquen totes i cada una de les agressions catalanes com una colaboracio dels nostres germans de lluita, que volen ajudar-nos en la nostra resistencia front al poder central, ya que els valencians som poca cosa per a acometre tal empresa, de manera que duen gastada una fotracada de millons per “amor fraternal”, aixina de desprenguts son; i si en algun tema pareix que se’n passen de la ralla, no hem de fer cas, son exageracions, veem “fantasmes”. I la culpa de tot la te Espanya, per mentir i intoxicar en contra de Catalunya.

  Per la seua banda, els qui detesten el pancatalanisme justifiquen l’infrafinançacio i demes agressions economiques dels governs centrals, no com un fet sostingut, constatable a lo llarc del temps, sino com un efecte de les circumstancies politiques, una qüestio puntual que se solucionarà en bona voluntat; lo mateix argumenten quan nos impedixen recuperar el Dret Civil Valencià. I quan el rei Felip nos insulta saludant-nos en un “bona tarda”, es culpa dels seus assessors, perque el rei mes preparat de l’Historia no s’entera de lo que passa en el seu païs. En tot cas, la culpa de tot la te Catalunya, per enganyar a tot lo mon i pressionar a Madrit en la nostra contra.

  I aci tenim lo que fa especial el cas valencià: que mentres en uns atres llocs tenen un sol enemic, nosatres ne tenim dos.

  Si volem alguna comparacio, hauriem de pensar, per eixemple, en les tribus indies de l’est de Nortamerica, els famosos mohicans, hurons i companyia. No tenien un sol enemic, ne tenien dos: anglesos i francesos. Per a fer front als francesos, alguns s’aliaven en els anglesos, i viceversa. Al final, anglesos i francesos ¿quin interes tenien en ajudar als indis? ¿I quin ha acabat sent el desti d’estos?

  Aci, com alli, alguns demanen aliar-se en els catalans per a fer front a “Espanya”, i els atres volen que intensifiquem la nostra espanyolitat per a fer front a “Catalunya”. Es la forma que tenen de restar elements al valencianisme per a evitar que se transforme en un autentic moviment reivindicatiu nacional, que no ofrene res a ningu, cosa que a cap dels dos els interessa.

  I aço no es lo pijor. Lo pijor es que, en realitat, els centres de poder que constituixen Madrit i Barcelona, a pesar de rivalisar en tot, hi ha una cosa en la que se posen d’acort sempre: quan se tracta de afonar als valencians. Per aixo pactaren tan facilment la creacio de la AVL i per aixo un partit tan espanyoliste com el PP ha fomentat la catalanisacio, perque sap que aixo nos desunix i nos debilita; d’igual manera, el fet de que la pressio catalanisadora en les escoles espente als parlants al castella no preocupa als catalans, perque lo important es que la societat valenciana es polarise. En lo que si s’han posat d’acort es en negar-nos l’aigua del Ebre, i en llevar-nos les grans entitats financeres per a acabar repartint-se-les. I han pogut fer-ho tan facilment perque abans ya s’havien ocupat de dividir-nos i debilitar-nos com a poble.

  No es Madrit, no es Barcelona, es Madrilona, els dos a l’hora, els que colaboren, i no pararan fins a que els valencians acabem com els mohicans, com un recòrt en l’Historia.

  https://hortainformacio.com/2017/09/...ona-nos-afona/

 3. #48
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  Un artícul molt aclaridor.

  "De cómo Cataluña se volvió rica y Galicia, pobre.

  Aislado del milagro del ferrocarril, el Noroeste languidece, lejano, ajeno a los nuevos focos fabriles, establecidos en Cataluña, con su monopolio de la industria del algodón, y en el País Vasco, cuya siderurgia pasa a ser también protegida como empresa de interés nacional."

  De cómo Cataluña se volvió rica y Galicia, pobre

 4. #49
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  Un atre.

  "El problema del valenciano está en las aulas

  ¿Cómo vamos a pretender que los jóvenes hablen en un futuro el valenciano con las Normas del Puig, si dónde tienen que aprenderlo, les dicen que no es correcto?"

  El problema del valenciano está en las aulas - Valencia News

 5. #50
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  Un atre molt bon artícul.

  La Càtedra de Llengua Valenciana
  ÒSCAR RUEDA
  Viernes, 26 enero 2018, 11:46

  Un punt d'inflexió per a la llengua valenciana fon 1914. En plena anarquia normativa, Jacint Mustieles havia propost a la societat Lo Rat Penat adoptar, sense més, les normes ortogràfiques que l'Institut d'Estudis Catalans acabava d'aprovar. La junta de govern ratpenatista, presidida pel baró d'Alcalalí, llunt de prendre una decisió unilateral, va fer una crida oberta a tots els escritors i llingüistes valencians per a que donaren la seua opinió.

  Despuix d'una primera fase de respostes, s'encarregà a Lluís Fullana Mira, el filòlec millor preparat del moment, que coordinara la redacció d'un proyecte de Normes Ortogràfiques valencianes. A continuació, entre abril i maig de 1914, se celebrarien un total de huit sessions obertes al públic, a on se debateren una per una les normes propostes inicialment. Una volta admeses les oportunes esmenes, foren aprovades i posteriorment sancionades per Lo Rat Penat, en el recolzament dels principals escritors del moment, i publicades en la prensa valenciana per a coneiximent de tots.

  Aprovades en alvançat esperit democràtic, les Normes de 1914 eren una realitat. Un any més tart, creat, per la Diputació de Valéncia, el Centre (hui Real Acadèmia) de Cultura Valenciana, en Josep Martínez Aloy com a director decà, una de les primeres obres científiques promoguda per la nova entitat fon la Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana. Encarregada a Fullana, desenrollà normativament l'ortografia aprovada l'any anterior.

  Per fi, en giner de 1918 se tancava el círcul: novament a solicitut del Centre de Cultura Valenciana, s'iniciaven en l'Universitat de Valéncia, en Rafael Pastor com a rector, les classes d'una Càtedra de Llengua Valenciana (en eixe nom natural, popular i històric) dirigida pel pare Fullana, qui durant dèu anys difongué de manera científica (i gratuïta, puix no cobrà per la seua llabor) el coneiximent del nostre idioma al més alt nivell, en una reivindicació expressa: que s'impartira també en les escoles elementals.

  La dictadura de Primo de Rivera tancà la Càtedra en 1928, i mai més tornaria a obrir-se. L'esperit tradicionalment anàrquic dels valencians, i la promoció de l'ortografia catalana per a l'unificació escrita del valencià, aprovada a títul provisional en 1932 i coneguda com a 'normes de Castelló', sepultarien a consciència les Normes de 1914 i la titànica obra de Fullana, fins que en 1979 les normes de l'Acadèmia de Cultura Valenciana (les populars 'normes d'El Puig') retornaren a l'esperit inicial.

  Cent anys més tart, i més allà de recordar el treball d'aquells grans valencianistes, les entitats culturals i cíviques valencianes hauran de proyectar cap al futur una reivindicació: una llengua valenciana, en eixe nom, viva, popular, culta i moderna, en un estàndart oral i escrit clarament caracterisat com a valencià que permeta la seua perpetuació en l'us del poble.

  La Càtedra de Llengua Valenciana | Las Provincias

 6. #51
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  Un atre artícul molt interessant.

  La 'Cataluña' que viene: así se adoctrina en Baleares y la Comunidad Valenciana

  https://www.elespanol.com/sociedad/2...6724975_0.html

 7. #52
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,324
  (PARTE I) LA LEPRA CATALANISTA Y LA HISTORIA: ¿EXISTIÓ ALGUNA VEZ EL IDIOMA “CATALÁN” ANTES DE 1913? POR NACHO DÍAZ

  https://destinofinal.blog/2018/10/05...antes-de-1913/

Página 4 de 4 PrimerPrimer ... 234

Etiquetas para este tema

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •