Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar
Página 11 de 11 PrimerPrimer ... 91011
Resultados 151 al 159 de 159
Like Tree91Me gusta.

Tema: Naix la nova iniciativa cívica L’Observatori de la Llengua Valenciana

 1. #151
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107
  Última notícia aportada per l´Observatori de la Llengua Valenciana.

  Una nova violació dels drets per part de les forces de seguritat
  2017-03-03

  Ahir, dia 2 de març de 2017, nos trobàrem en la notícia d’una nova violació dels drets humans cap a un valenciaparlant que volia amprar la seua llengua.

  Segons nos relaten diversos mijos de comunicació, com el diari Información, pareix ser que un veí d’Alfàs del Pi va ser requerit per a un control de la policia nacional en Benidorm quan estava a punt d’arreplegar al seu fill en el colege. Este ciutadà va respondre als agents dirigint-se ad ells en valencià. Front ad este fet, que deuria ser de la més absoluta normalitat, els policies li varen demanar a l’home que s’expressara en castellà, a lo que ell es negà aduint el dret a parlar en la seua llengua. A raïl d’això, el feren baixar del coche, li demanaren la documentació i li realisaren un escorcoll en les mans recolzades en el vehícul, en la presència d’atres pares i chiquets del colege, ademés del seu propi fill.

  Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana llamentem profundament la situació patida per este valencià, i volem recordar que la nostra llengua és l’oficial des de fa més de trenta anys (com ya ho havia segut fins al sigle díhuit), tal com diu el nostre Estatut en el seu artícul 6: “L’idioma valencià és l’oficial en la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyança del, i en, idioma valencià”. El mateix artícul expressa també clarament que: “Ningú podrà ser discriminat per raó de sa llengua”.Aixina mateix, el punt 2 de l’artícul 3 de la Constitució espanyola afirma que “les demés llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acort en els seus Estatuts”.

  De ser certa la notícia en tots els seus extrems, ¿no és hora de que es complixca la llei? Els poders públics, en tots àmbits d’actuació, haurien de velar i facilitar que els ciutadans puguen eixercir els seus drets, i més quan estem parlant de lo més llegítim que n’hi ha: expressar-nos en el nostre propi idioma. No és admissible que un valencià, per voler eixercir els seus drets, es veja tractat com un delinqüent.

  Com s’ha dit en unes atres ocasions des de L’Observatori, les administracions públiques presents en el nostre territori haurien de poder atendre-nos sempre en valencià. No cal dir que, per obvi, que com a mínim nos haurien d’atendre als qui volem parlar en valencià sense fer-nos canviar de llengua, encara que la persona que tingam a l’atra banda parle castellà. No cal dir-ho, pero nos tornem a vore obligats a fer-ho.

  No passa res per que cada interlocutor parle en un idioma diferent, si s’entenen. No tenim per qué renunciar al nostre dret a parlar en llengua valenciana en el nostre territori. Hui més que mai, en el Dia de la Llengua i Cultura valenciana, tingam present que parlar en valencià, molt més que ser un dret, és una herència immaterial que nos han deixat els nostres antepassats i que l’única forma de protegir-la i conrear-la és fent us d’ella.

  Una nova violació dels drets per part de les forces de seguritat ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana
  El_capo71 Le gusta esto.

 2. #152
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107

 3. #153
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107
  Completament d´acort.


  Respectar el valencià sí és “demostrar l’educació”

  2017-07-17

  El passat dimecres dia 12 de juliol se va viure un atre episodi de despreci públic cap a la llengua valenciana. El succés va tindre lloc en el ple que celebrava l’Ajuntament de Bellreguart, conegut poble de la nostra comarca de La Safor.

  Segons han relatat diversos mijos de comunicació com Levante-EMV, la polèmica esclatà quan un grup de estiuejadors procedents de Madrit demanaren als regidors que s’expressaren en castellà perque “no estaven entenent res”. El Secretari municipal explicà que els regidors estaven en el seu dret d’amprar el valencià. Fet este aclariment, els representants dels distints grups continuaren expressant-se en valencià, exceptuant el del Partit Popular, que decidí continuar en castellà per “respecte als assistents forasters”.

  A partir d’eixe punt el ple es desenrollà en normalitat, pero el conflicte tornà a sorgir en la tanda oberta de preguntes, quan els estiuejadors tornaren a reclamar que es deuria d’utilisar el castellà per a dirigir-se ad ells i que d’eixa manera es “demostrava l’educació”, rematant en un “estem en Espanya”. Davant d’estes paraules, l’alcalde Joan Marco explicà que l’Ajuntament té des de 1992 un reglament que determina que el valencià es la llengua d’us preferent en l’administració local. També va senyalar que l’Estatut i la Constitució els amparen, i que quan s’havien dirigit als estiuejadors “hem fet servir la seua llengua. Tots hem canviat a la seua llengua per a que nos entenguen. Yo no entenc que es considere un acte de mala educació fer servir la llengua pròpia”.

  Davant d’estos fets, des de L’Observatori de la Llengua Valenciana llamentem els menyspreu cap a la nostra llengua per part d’estos visitants. Provablement les persones que nos acusen d’estar actuant en falta de respecte, o demostrant mala educació per amprar el nostre idioma, no són conscients de que el valencià és la llengua oficial de la Comunitat Valenciana segons el nostre Estatut d’Autonomia (artícul 6.1). I que com “estem en Espanya”, la Constitució reconeix la riquea que suponen les distintes modalitats llingüístiques i determina que han de ser objecte d’especial respecte i protecció (artícul 3.3).

  Pero no hauria de ser necessari acodir a la llegalitat: per sentit comú, quan anem a un lloc lo natural és que intentem adaptar-nos als seus usos i costums. I més quan qualsevol persona castellaparlant pot entendre en molt poc d’esforç el valencià (igual que el gallec, per eixemple), si té un poc d’interés. Segur que qualsevol valenciaparlant estarà dispost a traduir-li una frase al castellà si no ha entés alguna cosa.

  El poble valencià ha segut i és un poble obert, respectuós i acollidor, pero per ad això no cal renunciar als nostres drets. El valencià és una llengua minorisada, un patrimoni en perill que no només és dels valencians sino de tot el món. La nostra terra és molt més que plaja, gastronomia i festes: també és la nostra llengua. Vindre a visitar-nos i tancar les portes a la nostra llengua és, no només una falta de voluntat d’integració, sino la pèrdua d’una oportunitat immillorable de conéixer la primera llengua peninsular en tindre un Sigle d’Or lliterari, una llengua que escritors com Cervantes varen elogiar.

  Des de L’Observatori convidem a tots els estiuejadors que compartixen uns dies en nosatros, tant els espanyols com els estrangers, a que incloguen en el seu “pack turístic” una visita a la nostra Llengua Valenciana.

  Respectar el valencià sí és

 4. #154
  Aspirant a Centenar
  Fecha de ingreso
  20 feb, 07
  Ubicación
  Valencia, España
  Mensajes
  291
  No entraré a discutir que tendrían que haber hecho los concejales o no (me huelo que son de partidos con los que no simpatizamos mucho por decirlo de manera fina). Lo que sí tengo claro es que esta noticia la han utilizado los catalanistas hasta exprimirla, y ahora vamos nosotros y pretendemos hacer lo mismo. Por este camino poco recorrido tenemos...

 5. #155
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107
  Witser, pienso que tenemos que defender nuestra lengua, la hemos utilizado oficialmente más de 400 años y parece que no hubo problemas. Ahora resulta que si en un grupo hay por ejemplo 10 personas y una de ellas se expresa en castellano y las otras en valenciano tienen que pasar todos a hablar en castellano por "respeto".

 6. #156
  Aspirant a Centenar
  Fecha de ingreso
  19 oct, 15
  Ubicación
  en valencia y entre bergen y estocolmo, epende del mes
  Mensajes
  52
  es que en esos 400 no estabamos dentro de españa...

 7. #157
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107
  Eso es completamente cierto, Sweden.

 8. #158
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107
  Última publicació en L´Observatori de la llengua valenciana

  Us de la lletra Y en l’ortografia valenciana

  Us de la lletra Y en l'ortografia valenciana ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

 9. #159
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,107

Página 11 de 11 PrimerPrimer ... 91011

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •