Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar
Página 11 de 11 PrimerPrimer ... 91011
Resultados 151 al 163 de 163
Like Tree91Me gusta.

Tema: Naix la nova iniciativa cívica L’Observatori de la Llengua Valenciana

 1. #151
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Última notícia aportada per l´Observatori de la Llengua Valenciana.

  Una nova violació dels drets per part de les forces de seguritat
  2017-03-03

  Ahir, dia 2 de març de 2017, nos trobàrem en la notícia d’una nova violació dels drets humans cap a un valenciaparlant que volia amprar la seua llengua.

  Segons nos relaten diversos mijos de comunicació, com el diari Información, pareix ser que un veí d’Alfàs del Pi va ser requerit per a un control de la policia nacional en Benidorm quan estava a punt d’arreplegar al seu fill en el colege. Este ciutadà va respondre als agents dirigint-se ad ells en valencià. Front ad este fet, que deuria ser de la més absoluta normalitat, els policies li varen demanar a l’home que s’expressara en castellà, a lo que ell es negà aduint el dret a parlar en la seua llengua. A raïl d’això, el feren baixar del coche, li demanaren la documentació i li realisaren un escorcoll en les mans recolzades en el vehícul, en la presència d’atres pares i chiquets del colege, ademés del seu propi fill.

  Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana llamentem profundament la situació patida per este valencià, i volem recordar que la nostra llengua és l’oficial des de fa més de trenta anys (com ya ho havia segut fins al sigle díhuit), tal com diu el nostre Estatut en el seu artícul 6: “L’idioma valencià és l’oficial en la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyança del, i en, idioma valencià”. El mateix artícul expressa també clarament que: “Ningú podrà ser discriminat per raó de sa llengua”.Aixina mateix, el punt 2 de l’artícul 3 de la Constitució espanyola afirma que “les demés llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acort en els seus Estatuts”.

  De ser certa la notícia en tots els seus extrems, ¿no és hora de que es complixca la llei? Els poders públics, en tots àmbits d’actuació, haurien de velar i facilitar que els ciutadans puguen eixercir els seus drets, i més quan estem parlant de lo més llegítim que n’hi ha: expressar-nos en el nostre propi idioma. No és admissible que un valencià, per voler eixercir els seus drets, es veja tractat com un delinqüent.

  Com s’ha dit en unes atres ocasions des de L’Observatori, les administracions públiques presents en el nostre territori haurien de poder atendre-nos sempre en valencià. No cal dir que, per obvi, que com a mínim nos haurien d’atendre als qui volem parlar en valencià sense fer-nos canviar de llengua, encara que la persona que tingam a l’atra banda parle castellà. No cal dir-ho, pero nos tornem a vore obligats a fer-ho.

  No passa res per que cada interlocutor parle en un idioma diferent, si s’entenen. No tenim per qué renunciar al nostre dret a parlar en llengua valenciana en el nostre territori. Hui més que mai, en el Dia de la Llengua i Cultura valenciana, tingam present que parlar en valencià, molt més que ser un dret, és una herència immaterial que nos han deixat els nostres antepassats i que l’única forma de protegir-la i conrear-la és fent us d’ella.

  Una nova violació dels drets per part de les forces de seguritat ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana
  El_capo71 Le gusta esto.

 2. #152
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328

 3. #153
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Completament d´acort.


  Respectar el valencià sí és “demostrar l’educació”

  2017-07-17

  El passat dimecres dia 12 de juliol se va viure un atre episodi de despreci públic cap a la llengua valenciana. El succés va tindre lloc en el ple que celebrava l’Ajuntament de Bellreguart, conegut poble de la nostra comarca de La Safor.

  Segons han relatat diversos mijos de comunicació com Levante-EMV, la polèmica esclatà quan un grup de estiuejadors procedents de Madrit demanaren als regidors que s’expressaren en castellà perque “no estaven entenent res”. El Secretari municipal explicà que els regidors estaven en el seu dret d’amprar el valencià. Fet este aclariment, els representants dels distints grups continuaren expressant-se en valencià, exceptuant el del Partit Popular, que decidí continuar en castellà per “respecte als assistents forasters”.

  A partir d’eixe punt el ple es desenrollà en normalitat, pero el conflicte tornà a sorgir en la tanda oberta de preguntes, quan els estiuejadors tornaren a reclamar que es deuria d’utilisar el castellà per a dirigir-se ad ells i que d’eixa manera es “demostrava l’educació”, rematant en un “estem en Espanya”. Davant d’estes paraules, l’alcalde Joan Marco explicà que l’Ajuntament té des de 1992 un reglament que determina que el valencià es la llengua d’us preferent en l’administració local. També va senyalar que l’Estatut i la Constitució els amparen, i que quan s’havien dirigit als estiuejadors “hem fet servir la seua llengua. Tots hem canviat a la seua llengua per a que nos entenguen. Yo no entenc que es considere un acte de mala educació fer servir la llengua pròpia”.

  Davant d’estos fets, des de L’Observatori de la Llengua Valenciana llamentem els menyspreu cap a la nostra llengua per part d’estos visitants. Provablement les persones que nos acusen d’estar actuant en falta de respecte, o demostrant mala educació per amprar el nostre idioma, no són conscients de que el valencià és la llengua oficial de la Comunitat Valenciana segons el nostre Estatut d’Autonomia (artícul 6.1). I que com “estem en Espanya”, la Constitució reconeix la riquea que suponen les distintes modalitats llingüístiques i determina que han de ser objecte d’especial respecte i protecció (artícul 3.3).

  Pero no hauria de ser necessari acodir a la llegalitat: per sentit comú, quan anem a un lloc lo natural és que intentem adaptar-nos als seus usos i costums. I més quan qualsevol persona castellaparlant pot entendre en molt poc d’esforç el valencià (igual que el gallec, per eixemple), si té un poc d’interés. Segur que qualsevol valenciaparlant estarà dispost a traduir-li una frase al castellà si no ha entés alguna cosa.

  El poble valencià ha segut i és un poble obert, respectuós i acollidor, pero per ad això no cal renunciar als nostres drets. El valencià és una llengua minorisada, un patrimoni en perill que no només és dels valencians sino de tot el món. La nostra terra és molt més que plaja, gastronomia i festes: també és la nostra llengua. Vindre a visitar-nos i tancar les portes a la nostra llengua és, no només una falta de voluntat d’integració, sino la pèrdua d’una oportunitat immillorable de conéixer la primera llengua peninsular en tindre un Sigle d’Or lliterari, una llengua que escritors com Cervantes varen elogiar.

  Des de L’Observatori convidem a tots els estiuejadors que compartixen uns dies en nosatros, tant els espanyols com els estrangers, a que incloguen en el seu “pack turístic” una visita a la nostra Llengua Valenciana.

  Respectar el valencià sí és

 4. #154
  Aspirant a Centenar
  Fecha de ingreso
  20 feb, 07
  Ubicación
  Valencia, España
  Mensajes
  291
  No entraré a discutir que tendrían que haber hecho los concejales o no (me huelo que son de partidos con los que no simpatizamos mucho por decirlo de manera fina). Lo que sí tengo claro es que esta noticia la han utilizado los catalanistas hasta exprimirla, y ahora vamos nosotros y pretendemos hacer lo mismo. Por este camino poco recorrido tenemos...

 5. #155
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Witser, pienso que tenemos que defender nuestra lengua, la hemos utilizado oficialmente más de 400 años y parece que no hubo problemas. Ahora resulta que si en un grupo hay por ejemplo 10 personas y una de ellas se expresa en castellano y las otras en valenciano tienen que pasar todos a hablar en castellano por "respeto".

 6. #156
  Aspirant a Centenar
  Fecha de ingreso
  19 oct, 15
  Ubicación
  en valencia y entre bergen y estocolmo, epende del mes
  Mensajes
  52
  es que en esos 400 no estabamos dentro de españa...

 7. #157
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Eso es completamente cierto, Sweden.

 8. #158
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Última publicació en L´Observatori de la llengua valenciana

  Us de la lletra Y en l’ortografia valenciana

  Us de la lletra Y en l'ortografia valenciana ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

 9. #159
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328

 10. #160
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Última opinió: "Convergir plus ultra"

  Convergir plus ultra
  2018-06-26

  El passat dia 13 de juny, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va emetre un comunicat en el que explicava els pròxims canvis que van a incorporar-se a la normativa oficial del valencià. En este cas concret, els canvis afecten a l’accentuació diacrítica.

  Les raons que aduïx l’ent estatutari son “atendre una preocupació àmpliament expressada per molts lingüistes, escriptors, docents, tècnics i usuaris de la llengua, i també amb la finalitat de confluir en aspectes de la normativa lingüística amb altres territoris que compartixen la llengua” (sic). Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana, mirant el tema com sempre ho fem -des d’una perspectiva estrictament valenciana-, volem compartir la nostra interpretació sobre l’objectiu d’esta acció i les seues previsibles conseqüències.

  L’Acadèmia actualisa la normativa valenciana que elabora per a acostar-la a la norma de l’Institut d’Estudis Catalans, l’ent que codifica el català estàndart. Que la AVL actue en eixe esperit convergent barcelonacèntric, desgraciadament, no és cap sorpresa: l’actual President explicava fa poc més d’un any que esperava que “…en el futur no hàgiu de preguntar per què hi ha dues gramàtiques i dos diccionaris” (entrevista en Vilaweb.cat del 28/03/2017). Pero no per això deixa de ser indignant i desencorajador que una entitat creada, supostament, per a codificar la nostra modalitat llingüística, l’idioma valencià del que parla el nostre Estatut, es preocupe més de convergir en atres que d’acostar-se a la realitat dels parlants valencians.

  Una volta més, l’Acadèmia que paguem en els nostres imposts fa oïts sorts als mandats del llegislatiu valencià que hauria d’observar escrupulosament. La seua llei de creació diu clarament en l’artícul 3 que “l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és l’institució que té per funció determinar i elaborar, en el seu cas, la normativa llingüística de l’idioma valencià. Així com, velar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, lliterària, i la realitat llingüística genuïna valenciana”. El camí de sumissió de la AVL front al IEC no nos pareix massa compatible en el respecte a la nostra tradició lexicogràfica, lliterària i, molt manco, la realitat llingüística genuïna valenciana. La nostra Acadèmia oficial, una volta més, en conte d’elevar la llengua valenciana viva a la categoria de norma, s’estima més canviar la forma d’expressar-se general dels valenciaparlants natius per a llimar les imperdonables diferències que encara fan ric i divers el nostre diasistema llingüístic.

  Esta enrònia d’unificar -i sempre en la mateixa direcció- llengües que els seus parlants sempre han considerat diverses dins d’una família ben avenguda, no només contradiu la llei de creació de l’Acadèmia i el nostre Estatut: va completament en contra de l’artícul 3.3 de la Constitució espanyola, que valora la riquea que suponen les distintes llengües i modalitats llingüístiques de l’Estat i demana protecció per a les mateixes. També nos pareix oposta a la protecció a la diversitat llingüística, a la Declaració Universal de Drets Llingüístics i a les Resolucions de la Convenció de la UNESCO de París de 2005, sobre la protecció i promoció de la diversitat de les expressions culturals.

  Si seguim per este camí, potser la llengua cap a la que nos obliguen a convergir eixirà reforçada -a l’hora que empobrida-, pero els valencians, segur, perdrem el nostre més valiós tesor cultural i identitari, i precisament de la ma de l’ent que més atenció hauria de posar en protegir-lo.

  Convergir plus ultra ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

 11. #161
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  ¡Qué bo (era) ser diferent!

  En els últims dies hem vist un gran rebombori en els mijos de comunicació i les Rets Socials per la notícia de que la cooperativa valenciana Consum ha eliminat l’etiquetage en valencià d’alguns dels seus productes, i que baralla la possibilitat d’eliminar-lo de tots ells de manera permanent, deixant només l’etiquetage en castellà.

  Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana llamentem la decisió de Consum i , respectant la seua independència, esperem que els directius de l’empresa atenguen la demanda social i reconsideren la seua posada en marcha. Que una gran i exitosa empresa valenciana desistixca de rotular els seus productes en valencià, sent de les poques que ho feen, és una mala noticia per a la normalisació del nostre idioma. Conseguir que el valencià siga utilisat en tots els àmbits de la societat, en igualtat de condicions en l’atra llengua oficial, és una tasca de tots els qui volem viure la nostra llengua i la nostra cultura en naturalitat, pero són les grans empreses -a banda de l’Administració- les que més múscul tenen per a contribuir a fer-ho realitat.

  Tambe mereixen una reflexió les reaccions de certes persones i colectius valencians -i d’atres territoris veïns-, que han cridat al boicot a la cooperativa per la seua discriminació del valencià -o directament del català, no siga cas que algú pense que té sentit donar un tracte diferenciat a les modalitats llingüístiques valenciana i catalana-. Este tipo de movilisacions nos pareixen sempre una irresponsabilitat, i més encara quan alguns dels instigadors són càrrecs públics valencians. Una empresa privada té la llibertat d’implantar l’estratègia que crega més convenient, que per ad això arrisca els diners dels seus propietaris, que en este cas són ademés els treballadors. Posar en risc una empresa valenciana, que dona treball a milers de persones -moltes d’elles valencians i valencianes- en l’excusa de defendre el valencià és una irresponsabilitat… i ben antivalenciana.

  Si be considerem millorable la versió valenciana d’alguns envasos, dels impresos, la web i la cartelleria de Consum, a sovint no tan adaptats a la realitat llingüística valenciana com caldria, hem de reconéixer que el seu model llingüístic és més pròxim a a llengua valenciana viva que no el que gasta últimament l’administració. També és de justícia reconéixer-li a la cadena de supermercats un esforç constant per fer patent el seu orige valencià, a lo manco fins ara. Aprofitem estes llínees per a animar a la cooperativa valenciana, no només a que no deixe d’etiquetar en valencià, sino a que use en totes les seues comunicacions un valencià lo més pròxim possible als valenciaparlants.

  Desconeixem el detall dels motius que han portat als responsables de la cooperativa valenciana a prendre esta -esperem que reversible- decisió, i si pot haver pesat en ella un cert ambient hostil cap a la diversitat cultural i llingüística dels pobles d’Espanya, que està prenent força recentment. Si este fora el cas, només els recordarem als directius de Consum el seu eslògan: ¡Qué bo ser diferent! Estigam orgullosos de les diferències i ajudem a conscienciar de la riquea de les particularitats.

  ¡Qué bo (era) ser diferent! ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

 12. #162
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  El Valéncia CF, millor en valencià

  Imaginen vostés la situació següent: porten anant més de dos décades a l’estadi del seu equip de fútbol, a fruir de la passió del deport, i, per qué no dir-ho, a voltes també a patir; i estan acostumats, és lo normal (ya diem que fa més de dos décades que és aixina), a que la megafonia i els anuncis que es fan a través d’ella siguen en valencià; pero un bon dia comença una temporada nova i la cosa canvia. La veu oficial de l’estadi ya no parla l’idioma autòcton de Valéncia, la llengua materna de la major part del públic que l’ompli: ha deixat de fer-ho.

  Perque la “parròquia” de Mestalla és essencialment valenciaparlant, venguda de la Ciutat pero també, provablement de manera majoritària, de molts pobles de tot el territori valencià. I tots els valencianistes, tinguen el valencià o el castellà (o els dos) com a idioma propi, parlen valencià en facilitat o no el parlen en absolut, senten la llengua valenciana com un factor inseparable de la seua identitat, com puga ser la Senyera o el rat penat. De fet, com en les Falles, els Milacres de Sant Vicent o el Tribunal de les Aigües, l’estadi del Valéncia CF sempre ha segut un santuari per a la llengua valenciana: un lloc a on, siga la que siga l’época a que nos remontem, mai els valenciaparlants han hagut de canviar de llengua per a comunicar-se.

  Esta situació és la que s’està vivint en l’estadi de Mestalla, el del Valéncia Club de Fútbol (no és inapropiat remarcar-ho) des de que arrancà la temporada en el Trofeu Taronja. ¿Quines són les raons? Se desconeix. Pero sí se pot afirmar que ha hagut una reacció de contrarietat per part de molta gent. Persones que veen en normalitat que s’utilisara el valencià, de colp i repent el veren desaparéixer per complet de la megafonia de l’estadi. Esta situació ha propiciat reaccions diverses: des d’una plataforma que començà a arreplegar firmes per a que el valencià torne a Mestalla, fins a filials regionals de partits polítics que troben “inacceptables” les crítiques, i que afirmen que ningú pot demanar a l’entitat deportiva en quin idioma oficial té que parlar als aficionats.

  La postura de L’Observatori és clara: no demanem al club que parle una llengua o una atra, lo que demanem, lo que té trellat, és que si fea més de vint anys que la megafonia parlava en valencià (també ho fea en castellà), ara continue fent-ho. I que parle el valencià de tots, el que parlen els aficionats valencianistes: sense artificis. Perque no hi cap de raó per a no fer-ho, i perque seria un desgavell que l’entitat valenciana més coneguda en el món no parlara la llengua autòctona del poble valencià.

  En tot el revol que l’assunt ha provocat, recentment el nou speaker del club ha eixit al pas declarant que en els partits parlarà en valencià ya que “no hi ha ningun canvi de criteri respecte a la llengua” i que generalment s’expressarà en valencià, excepte quan haja d’improvisar, que ho farà en castellà “perque es conduïx millor en eixa llengua” (https://www.eldiario.es/cv/Valencia-...803519910.html). A lo millor haguera segut més congruent que l’encarregat de parlar en l’estadi del Valéncia CF als aficionats del Valéncia CF, parlara en soltura les dos llengües oficials dels valencians. Pero a soles és una idea.

  El Valéncia CF, millor en valencià ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

 13. #163
  Senescal de lo Regne Avatar de Xavier
  Fecha de ingreso
  30 ene, 10
  Ubicación
  Castelló
  Mensajes
  3,328
  Molt be per Estrella Galicia. Tot el nostre recolzament.

  Estimats i benvolguts responsables d’Estrella Galicia:

  Des de L’Observatori de la Llengua Valenciana els imaginem en les seues oficines d’A Coruña mirant-se els uns als atres en cares d’incomprensió. Segurament pensaven que fer una campanya de promoció que s’acostara amablement i respectuosament a la cultura valenciana anava a ser un camí solejat i agradable, com un passeig prop de camps plens de flors de taronger.

  I en lloc d’això s’han trobat immersos dins d’una mascletà, o d’una falla que alguns ya volen cremar (che, espereu, aguanteu la mecha, ¡que encara falta prou!). Arribats ad este punt, ara que estan rodejats de flames, no nos queda atra que somriure’ls, oferir-los el nostre més sincer abraç fraternal i donar-los la benvinguda al conflicte llingüístic valencià.

  Des de L’O nos agradaria, primer que tot, donar-los les gràcies per haver volgut formar part d’una de les festes grans de les valencianes i valencians: Les Falles. I reconéixer el nostre abatiment perque, a pesar de la seua bona intenció, ara n’hi han alguns per les rets que els llancen improperis, branden feroçment els seus esmolats ratolins i aporregen els seus teclats inalàmbrics.

  El motiu, per ad alguns, d’enorme afront és simplement que vostés han escrit la paraula “che” com marca la normativa de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i com venen pronunciant-la i escrivint-la els valencians des de temps immemorials.

  Pero estiguen tranquils, que encara que senten el calor del fòc baix els seus peus, no tenen per qué cremar-los en la foguera virtual. No han comés ningun erro; és més, per a molts ha segut un gran encert. De fet, a tots aquells que els acusen de ser uns gallecs rebels que defenen una postura subversiva, nos agradaria dir-los lo següent:
  1. Tot lo món té dret a triar la forma d’expressar-se que més li agrade.
  2. Estrella Galicia és una entitat privada i no està obligada a gastar cap normativa concreta de l’idioma valencià.
  3. Tot se pot parlar de manera relaixada entorn a una cerveses i una paella valenciana.
  4. Va a beure’s molta Estrella Galicia estes Falles.

  ¡Molt bones Falles 2019!  — Versión en castellano —

  Estimados y queridos responsables de Estrella Galicia:

  Desde l’Observatori de la Llengua Valenciana los imaginamos en sus oficinas de A Coruña mirándose los unos a los otros con caras de incomprensión. Seguramente pensaban que hacer una campaña de promoción que se acercara amable y respetuosamente a la cultura valenciana iba a ser un camino soleado y agradable, como un paseo cerca de campos llenos de flores de azahar.

  Y en lugar de eso se han encontrado inmersos dentro de una mascletà, o de una falla que algunos ya quieren quemar (che, esperad, aguantad la mecha, ¡que todavía falta bastante!). Llegados a este punto, ahora que están rodeados de llamas, no nos queda otra que sonreirles, ofrecerles nuestro más sincero abrazo fraternal y darles la bienvenida al conflicto lingüístico valenciano.

  Desde l’Observatori nos gustaría, antes que nada, darles las gracias por haber querido formar parte de una de las fiestas grandes de los valencianos y valencianas: Las Fallas. Y reconocer nuestro abatimiento porque, a pesar de su buena intención, ahora hay algunos por las redes que les lanzan improperios, blanden ferozmente sus afilados ratones y aporrean sus teclados inalámbricos.

  El motivo, para algunos, de enorme afrenta es simplemente que ustedes han escrito la palabra “che” como marca la normativa de la Lengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i como vienen pronunciándola y escribiéndola los valencianos desde tiempos inmemoriales.

  Pero estén tranquilos, que aunque sientan el calor del fuego bajo sus pies, no tienen por qué quemarlos en la hoguera virtual. No han cometido nungún error; es más, para muchos ha sido un gran acierto. De hecho, a todos aquellos que los acusan de ser unos gallegos rebeldes que defienden una postura subversiva, nos gustaría decirles lo siguiente:

  1. Todo el mundo tiene derecho a elegir la forma de expresarse que más le guste.
  2. Estrella Galicia es una entidad privada y no está obligada a usar ninguna normativa concreta del idioma valenciano.
  3. Todo se puede hablar de manera relajada alrededor de unas cervezas y una paella valenciana.
  4. Se beberá mucha Estrella Galicia estas Fallas.

  ¡Muy buenas Fallas 2019!

  Carta oberta a Estrella Galicia ⋆ L'Observatori de la Llengua Valenciana

Página 11 de 11 PrimerPrimer ... 91011

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •