Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar
Resultados 1 al 4 de 4
Like Tree6Me gusta.
 • 5 Post By DonChusep
 • 1 Post By adlerta

Tema: "La Celestina", ¿ nova obra de Joanot Martorell?

 1. #1
  Aspirant a Centenar Avatar de DonChusep
  Fecha de ingreso
  21 sep, 10
  Ubicación
  Valencia
  Mensajes
  277

  "La Celestina", ¿ nova obra de Joanot Martorell?

  Complementant les senyes donades per Civera al voltant de "La Celestina", obra de Fernando de Rojas, ara l'investigador Manuel Civera apunta a Joanot Martorell com a possible autor de l'obra.
  Si a mig estiu Civera nos sorprenia al dir que "La Celestina" es basava en un cas real ocorregut en Morvedre en 1427 i que molts dels escenaris de l'obra son perfectament localisables en el Morvedre actual. Ara novament nos sorpren en noves senyes que apunten que el possible autor de l'obra siga Joanot Martorell.
  Cap a este fet apunta les circumstancies que mostren que familiars de Martorell foren part del juï ocorregut en 1427, es el cas de son pare, senyor de Faura i Almorig, el qual estigue present durant la causa, i el juge, que segons Civera "era un familiar seu".

  Segons Civera, Joanot, enterat de la trama del juï redactà l'obra degut a la complicada trama dels fets reals. Esta obra quedà manuscrita, lo mateix que el "Tirant", i inedita, lo mateix que unes atres obres com la "Flor de Cavalleria". Al quedar Joanot en situacio economica delicada, totes estes obres passaren a ser possessio de Martí Joan de Galba, prestamiste. La vinculacio queda reforçada, segons Civera al ser publicada la "Flor de Cavalleria" junt a la "Comedia de Calixt i Melibea", obres que posteriorment se separarien, passant la "comedia" a ser "tragicomedia". Aixina, totes les obres estarien redactades en "llengua valenciana per a que la nacio d'a on soc se puga alegrar" com diu el mateix Martorell en el "Tirant".

  El pas de Joan Marti de Galba a Fernando de Rojas es explicat per Civera aludint que De Rojas era fill de la dona del prestamiste Joan de Galba, fet pel qual l'obra quedaria en les seues mans. Joan Marti de Galba eixamplaria i remataria el text del "Tirant", publicant-lo baix els dos noms, mentres que el seu fill Fernando publicaria l'obra modificant-la i eixamplant-la baix el seu nom, obviant el de l'autor original i publicant-la en castella i canviant la llengua originaria.

  No es la primera volta que se diu que l'obra es d'orige aragones, puix anteriorment, Garcia Valdecasas, professor de l'Universitat de Bolonia, ya havia apuntat este fet, encara que fallant al dir que "la llengua originaria del manuscrit era el catala", ya que Martorell escriu en la nomenada "valenciana prosa" i els suposts catanismes de Valdecasas (presencia de "anima" i "gana") son valencianismes. A banda, tots els fets historics apuntats per Civera lliguen l'obra mes a Valencia que a catalunya.
  ¿"La Celestina" nova obra de Joanot Martorell?

 2. #2
  Varó de lo Regne
  Fecha de ingreso
  24 oct, 08
  Mensajes
  5,008
  Impresionante estudio, y sorprendentes conclusiones.
  favara Le gusta esto.
  ¡GERMANS DE BREGA!

  FRONT A L'IMPERIALISME CATALÁ

  JOVENS LLIURES VALENCIANS

  RESISTENCIA VALENCIANA

  UNIXTE A MOSATROS

 3. #3
  Aspirant a Centenar Avatar de favara
  Fecha de ingreso
  30 abr, 12
  Mensajes
  318
  Molt interessant. Me pregunte si tinguerem els mijos suficients que deuriem tindre i que nostres estudiosos i investigadors pogueren treballar d'una forma adequada. Si se dedicara temps i diners per a estudiar i no per a catalanisar ¿Quantes bones sorpreses mos trobariem?


  La lengua es un sistema que no conoce más orden que el suyo propio. Saussure

 4. #4
  Prior de lo Regne Avatar de llunablava
  Fecha de ingreso
  16 sep, 08
  Mensajes
  3,517
  Algú sap a on té la sèu l'INEV? No he trobar res en la pàgina web.
  NO PASSARAN!

  El fascisme vol conquistar Valéncia,

  i Valéncia serà la tomba del fascisme!


  LLUITA I ESTUDIA PEL VALENCIANISME!!

  ACÍ NO ES RENDIX NINGÚ!!!

  --->VISITA EL MEU BLOG EN LLENGUA VALENCIANA<---

Permisos de publicación

 • No puedes crear nuevos temas
 • No puedes responder temas
 • No puedes subir archivos adjuntos
 • No puedes editar tus mensajes
 •