Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar

Usuaris Online

En total hay:
155 visitantes y
1 usuario registrado
Ultimo registrado: jessi34
Lista de usuarios:
witser

Temas: 31,983
Mensajes: 366,409
Lecturas: 41877612
Respuestas: 335916
Usuarios: 5283

EL PALLETER


L ' ENCICLOPEDIA


Firefox 27 en Valencià


Aplicacio per a AndroidNostres Campanyes

Conseguido

Seguix-nos...


Informe Freedom


Curs de Llengua Valenciana


Hemeroteca

Conseguido

Llengua Valenciana


Tria l'Idioma

Español   Valenciano

Conferencies en el GAV


Visites


Visitas

Mes noticies


BAUSSET, MITAT MONGE, MITAT SOLDAT (i II)
BAUSSET, MITAT MONGE, MITAT SOLDAT (i II)
BAUSSET, MITAT MONGE, MITAT SOLDAT (i II)

 

Juan García Sentandreu/ La militancia en lo munda de nostre monge en Monserrat deu de provindre, com en el cas de Joan Fuster, d'alguna antiga militancia falangiste si no directa tal volta consanguinea. Bausset es, sense dubte, la representacio mes genuïna del neofranquisme nacionaliste catala, allo que se cridà, i ell es mostra de la seua vigencia, el "nacional-catolicisme" en la seua versio "vintage" i catalaniste mitat monge mitat soldat. Bausset es, com quan estudiavem "el Llibre d'Espanya" en el que se mos ensenyava les autoritats locals del municipi, la representacio de la "força viva" de l'esglesia local junt a l'alcalde, el medic i el ric de tanda del poble, representat hui pel burgues i militant de CIU que busca, com Bausset, arribar pel nacionalisme cap a Deu. Poc ha canviat.

 

I es que el postfranquisme ha heretat, sense dubte, lo pijor del franquisme: el partit unic o "Moviment Nacional" hui en regim de duopoli i en infules de jerarquia i casta; el sindicalisme subsidiat, sumis i vertical representat per un ingent eixercit de lliberats socoltres i maleants; i una cort patronal, tambe institucionalisada, convertida en un "lobby" de dames de companyia per a quan Sa Majestat o el politic de tanda se va de putes a l'estranger. Poc ha canviat, insistixc.

 

 


 

El monge de Monserrat sap be per son pare recentment fallit que era un assidu, en el seu dia, de les tertulies falangistes mes critiques i colaborador en el diari del Moviment "LEVANTE", lo que li fea coincidir, i d'ahi ve la seua entranyable amistat, en els falangistes Joan Fuster i Vicent Ventura, este segon, habitual columniste del rotatiu franquiste.

 

¿Tot aixo significa o mos permet resumir que Bausset pare, Joan Fuster i Vicent Ventura foren falangistes? La resposta es la mateixa si lo que se preten, com ho fea el monge de Monserrat en el seu articul original d'este debat, es demostrar la catalanitat del poeta Casp o del filolec Fullana. Mentres Fullana, pese a el seu gran coneiximent de la llengua catalana, mai acceptà l'unitat de la llengua, i mentres les veleïtats i miseries de Casp li portaren a participar en la seua propi suïcidi intelectual, ningu dels dos pot ser tachat i recordats en el seu epitafi com catalanistes. Com tampoc deuria de ser-ho el pare del monge de Monserrat, o l'escritor Vicent Ventura, o el mateixet militant de la Falange Tradicionalista i de les JONS, Joan Fuster, quals odes a la dictadura i el seu carnet de militant seguixen sent un testimoni de la seua passat, fins molt mijana edat, fasciste.


Aixina que si tirem ma de les fotos color sepia i del passat de les meues vells camaradas mes d'una sorpresa mos anem a trobar. Lo mateix que si se m'ocorre fer un repas a l'organigrama de nostra administracio autonomica i comencem a passar llista.

 

Font: LevanteEMV.com


Enviado el: 25 de Juliol de 2012 a las 12:40:39 (1257 Lecturas)


Puedes consultar esta misma pagina en: Español - Llengua valenciana

Comentarios: