Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la navegación y poder obtener estadísticas de uso. Al continuar con tu navegación significa que das tu consentimiento a nuestra política de cookies.

Continuar

Usuaris Online

En total hay:
92 visitantes y
0 usuarios registrados
Ultimo registrado: Pastor_brothers
Lista de usuarios:


Temas: 31,927
Mensajes: 366,137
Lecturas: 40947880
Respuestas: 335700
Usuarios: 5268

EL PALLETER


L ' ENCICLOPEDIA


Firefox 27 en Valencià


Aplicacio per a AndroidNostres Campanyes

Conseguido

Seguix-nos...


Informe Freedom


Curs de Llengua Valenciana


Hemeroteca

Conseguido

Llengua Valenciana


Tria l'Idioma

Español   Valenciano

Conferencies en el GAV


Visites


Visitas

Mes noticies


EL TS AVALA L’EQUIVALENCIA DELS TERMENS ‘CATALÀ’ I ‘VALENCIÀ’ (GRACIES A LA SENTENCIA DE L’AVLL)
EL TS AVALA L’EQUIVALENCIA DELS TERMENS ‘CATALÀ’ I ‘VALENCIÀ’ (GRACIES A LA SENTENCIA DE L’AVLL)
EL TS AVALA L’EQUIVALENCIA DELS TERMENS ‘CATALÀ’ I ‘VALENCIÀ’ (GRACIES A LA SENTENCIA DE L’AVLL)

 

El Tribunal Suprem (TS) ha reconegut l'unitat de la llengua i l'equivalencia entre les denominacions de 'catala' i 'valencià' en una sentencia en lo referent al litigi d'un veï de Cocentaina (Alacant) que fon exclos per part de la Generalitat d'un proces de seleccio per usar la denominacio de 'catala', informa Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en un comunicat.

 

Davant d’este nou pronunciament de l'alt tribunal, ACPV recorda "que son ya 45 sentencies en total les que reconeixen l'unitat de la llengua i l'equivalencia de la doble denominacio, 44 d'elles a arrel de procesos i recursos oberts a instancies del Govern del PP". "Se tracta, per lo tant, d'una mes que notable base juridica, sense que se hi haja produit ni un nomes pronunciament de ningun tribunal en sentit contrari", subrallen des de l'organisacio, que reclama al Consell que "deixe de fer el ridicul" acodint als tribunals per esta qüestio.

 

L'entitat recalca el fet de que esta nova sentencia arreplega els fonaments de les resolucions anteriors i reproduix gran part del contingut. Pero, ademes afig dos texts nous que son "significatius".

 

El primer d'ells, segons senyala ACPV, es el fonament juridic primer quan diu que "(...) la jurisprudencia d'esta Sala i del Tribunal Suprem sobre el caracter de llengua comu que, tant en l'ambit cientific i academic com en la llegislacio estatal d'educacio, s'atribuix a l'idioma conegut en les denominacions de 'catala' i 'valencià'".

 

"Es dir -apunta l'entitat cultura- que el Tribunal Suprem parla de llengua comu, tant si rep el nom de 'catala' com de 'valencià'".

 

Tambe flama l'atencio sobre el fonament juridic quart, que apunta que "(...) encara que l'Administracio recurrent no ho compartixca, sí que li dona resposta en esta concreta solucio: que l'equivalencia valencià/catala reconeguda en els ambits academic i cientific", segons la jurisprudencia.


Aço es, que el Tribunal Suprem "reitera que valencià i catala son la mateixa cosa perque aixina se reconeix academicament i cientificament i, en estes sentencies tambe, jurisprudencialment".

 

«Calitat»

 

Ademes de la quantitat de sentencies, ACPV valora tambe "la calitat", ya que "totes les instancies judicials possibles" -Tribunal Suprem, Tribunal Constitucional i Tribunal Superior de Justicia Valencià- s'han pronunciat en reiterades ocasions sobre este tema i han avalat tant l'unitat de la llengua com la validea del nom de catala per a denominar a la llengua de la Comunitat Valenciana.

 

Per esta rao, Acció Cultural demana "una volta mes al Govern valencià que accepte la realitat que senyala la filologia i reconeixen els tribunals, i acabe en la politisacio de la llengua i el fals conflicte en torn al nom, per a permetre treballar a favor de la seua promocio social". "La politisacio partidista de la llengua dels valencians no es sino atra manera de dificultar i marginar el seu us", assevera.

 

Finalment, califica de "llamentable que el cost economic d'esta posicio irresponsable dega recaure en els presuposts publics, posat que cada sentencia en la seua contra implica una condena a costs a la Generalitat valenciana (i en els ultims tres anys els costs per estes sentencies son de 31.500 euros, aço es, l'equivalent al sou d'un professor, pagats per tots els valencians).

 

Font: LasProvincias.es


Enviado el: 29 de Juliol de 2012 a las 12:34:54 (1523 Lecturas)


Puedes consultar esta misma pagina en: Español - Llengua valenciana

Comentarios:
Usuario: Vengadoralbinegre
Que os diré,VERGÜENZA es lo que tengo.